Niet nieuw, dit berichtje, maar wel terug van 'weg'geweest, want het is er weer tijd voor: vlierbloesemsiroop maken. Heb je het vorig jaar niet geprobeerd, pak dan nu je kans en stap op de fiets of neem de benenwagen, dan kom je, misschien na een beetje zoeken, het belangrijkste ingrediënt gratis tegen: Vlierbloesemschermen in bloei! Binnen 24 uur kun je van deze bloesems een heerlijke siroop maken. Maak het samen met de kinderen of ga zelf op pad; deze limonade lukt en smaakt altijd! Bovendien is een flesje zelgemaakte siroop een leuk cadeautje (sorry dat ik de verrassing nu verklapt heb voor alle 'Bijna-Jarigen'!), dus: kom mee naar buiten allemaal!
Wat heb je nodig?
- Vlierbloesem!
't Liefst niet zo'n half-uitgebloeide als Fenne op deze foto vasthoudt, maar mooie volle bloesemschermen waar het stuifmeel vanaf valt. Je vindt vlierstruiken vaak aan de kant van de weg of een langs een fiets-/wandelpad. De struiken die op een zonnig plekje staan hebben nu al flink veel bloesems in bloei staan. Om het zoeken wat te vergemakkelijken hier een foto van de bloesem èn de blaadjes:
Als je wat struiken hebt gevonden, pluk dan meteen een mandje vol bloesems. Voor het recept heb je 150 gram vlierbloesem nodig. Door het recept wat aan te passen kun je ook meer of minder bloesem plukken, maar laten we nu niet massaal de vlierstruiken gaan plunderen; in de herfst komen er namelijk ook heerlijke bessen aan, die de vogels graag lusten (en waar je ook jam van kunt maken!)
Verder heb je nodig:
- 1 citroen of 1/4 flesje citroensap
- 2 liter water
- 1 kilo suiker
- een flinke afsluitbare glazen pot of iets anders dat je goed af kunt sluiten
- een pan
- een schone theedoek
- goed afsluitbare (beugel-)flessen (bv van grolsch, maar lege limonadeflesjes zijn ook goed bruikbaar)
Hoe maak je het?
- Verzamel de vlierbloesem-schermen en neem ze mee naar huis
- Doe de bloesems in de afsluitbare pot
- Snijd de citroen in schijfjes en doe de schijfjes bij de bloesems (of voeg het citroensap-uit-een flesje toe)
- Giet 2 liter lauw water over de bloesems. Druk de massa enigzins aan zodat de bloesems goed onder water staan. Het kan zijn dat de bloesems bruin kleuren als ze in contact komen met het warmere water; dit is niet negatief voor de smaak
- Voeg flink wat liefde toe:
en zet dan de pot op een warme zonnige plek
(Hasse zette de pot boven op de glijbaan omdat hij daar dichter bij de zon was...:-)
Laat het mengsel daar minstens 24 uur rusten (Ik heb ook recepten gelezen waarbij de rusttijd 3 dagen was. Ik vermoed dat de siroop daar sterker van wordt, maar ik heb het nog niet uitgeprobeerd -ongeduldig als ik ben-!) - Ondertussen heb je de tijd om de flessen voor de siroop schoon te maken. Ik heb beugelflessen van grolsch gekocht en leeggegooid (ik lust geen bier en het is goedkoper om zo aan beugelflessen te komen dan om ze ergens anders te kopen). Daarna de flessen goed schoonmaken; van binnen en van buiten. Ik had ook nog een leeg aanmaak-limonade-flesje staan dat ik ook gebruikt heb voor dit project.
- Als de rusttijd voorbij is ga je de siroop afmaken. Zeef daarvoor het vocht, door de theedoek over de pan te leggen en de inhoud van de pot in de theedoek te gieten. Het vocht komt nu in de pan, alle rommeltjes blijven op de theedoek liggen. Verwijder de theedoek:
- Breng het geheel langzaam aan de kook en voeg de suiker geleidelijk toe. Steeds blijven roeren tot alle suiker is opgelost:
- Verwarm de lege flessen met heet water voor zodat ze niet breken door het warmteverschil:
- Giet nu de siroop in de flessen, evt met behulp van een trechtertje. Sluit de flessen en laat ze (indien mogelijk omgekeerd) afkoelen
- En nu: proeven! Leng de siroop naar smaak aan met water en geniet van dit heerlijke drankje!
Dit gaan we dus ook doen! Met deze duidelijke instructie kan het niet fout gaan. Maar de foto waar Hasse '...liefde toevoegd...', ik weet niet of dat ons zó goed gaat lukken!
Geplaatst door: Marleen | zondag 25 mei 2008 om 8:21
Heerlijk vlierbloesemsap! Heb ik ook al gemaakt vorige week: http://vlijtig.blogspot.com/2008/05/domestic-activities.html
Wat een goed idee om Grolsch-flesjes te gebruiken. Daar was ik niet opgekomen. Ik probeer het te onthouden voor de volgende keer.
Geplaatst door: Kristel | maandag 26 mei 2008 om 13:39
Jumsie, wat ziet dat er heerlijk uit! Een ideetje voor tijdens het weekend, lekker met z'n allen op wandel en vlierbloesems plukken.
Gelukkig hebben wij ook een glijbaan (dank je wel voor de tip, Hasse)
Geplaatst door: MariecusBruyn | maandag 26 mei 2008 om 15:49
Wat een duidelijke tut. Nu nog vlierbloesem vinden....
lieve groet, Karin
Geplaatst door: Karoeza | vrijdag 15 mei 2009 om 7:56
Inderdaad kwam het er vorig jaar niet van hier (hoe wist jij dat?! ;), maar dit jaar ga ik het zeker wel weer doen! (Zoete herinneringen aan mijn jeugd... naar het zwembad met een flesje van mijn moeders zelfgemaakte vlierbloesemlimonade... ahhh... heerlijk!)
Geplaatst door: Meike | vrijdag 15 mei 2009 om 16:58
Poeh! Wat een werk zo met die flesjes in de gootsteen enzo, maar wat een ontzettend origineel kadootje! ^-^
Vind het sowieso altijd leuk om van die nostalgische uit te proberen, zo maakte ik laatst met mn "schoonoma" een eh, boffert? Zo'n cake/broodachtig ding waar vroeger zelfs speciale bakblikken voor bestonden...leuk! ^-^
Geplaatst door: Naomi | vrijdag 15 mei 2009 om 20:11
Mijn oude schooljuf maakte dit vroeger en nam wat mee naar school en dan mochten wij dat proeven...ik weet nu nog hoe het smaakte en het rook ook lekker!!
Geplaatst door: -::Maris::- | zondag 24 mei 2009 om 21:09
Mmmmm, lekker.Toen ik op Widar woonde (sociaal-therapeutische dorpsgemeenschap maakte men het er ook elk jaar. IK ga dit ooit ook nog ens proberen! Die bloesems zijn naar 't schijnt ook lekker in pannekoeken...
En al je zin hebt; zondag 7 juni van 14u tot 18u, sta ik met mijn winkeletje op Widar in Merksplas. En er is een speelgoed-blog in de maak...
Geplaatst door: TINE | vrijdag 29 mei 2009 om 11:32
Geweldig!
Had al veel over vlierbloesemsiroop gelezen maar nog geen duidelijk recept.
Kan niet wachten tot ik kan gaan plukken.
Heb het namelijk nog nooit gehad!
Bedankt!
Geplaatst door: Désirée | zaterdag 6 februari 2010 om 20:49
Mijn god, die muziek is wel even hinderlijk zeg...
Geplaatst door: john | zaterdag 29 mei 2010 om 10:11
Hoi,
Leuk om lezen en schoon om te zien jouw recept. Ik maakte vorig jaar al en 't was heerlijk, zocht nu terug het recept en kwam op jouw blog terecht.
Voor de Vlaamse lzers : ik gebruik de flessen van Appelperesap van de Colruyt (helaas nu niet meer in fles te koop). Dit zijn grote flessen van 1 l. Voor klenere flesjes gebruik ik die van Loempiasaus van Colruyt ook. Geen sluikreclame, maar gewoon toeval...
Groetjes, Kaatjetoo
Geplaatst door: carla | zondag 30 mei 2010 om 12:37
Inderdaad een mooie lentetraditie...
Ik maak al een paar jaar vlierbloesemsiroop, zij het op een ietofwat andere manier: ik leg in een grote weckpot verschillende lagen bloesems (zorg dat het gele stuifmeel er nog zoveel mogelijk aanzit!) afgewisseld met lagen geschilde citroenschijven (telkens 3 à 4 schijfjes).
Goed aanduwen zodat de ganse pot vol zit.
Water tot aan de rand en 2 à 3 dagen laten trekken op een zonnige plaats.
Dan: zeven, suiker naar smaak en een eetlepel wijnsteenzuur of citroenzuur (voor de bewaring) erbij en inkoken...
In flessen, op een donkere plaats bewaren of aluminiumfolie errond, zo behoudt ie zijn mooie kleur ;)
Lekker in witte wijn, cava, of als limonade bij spuitwater!
Geplaatst door: Jan Ipers | vrijdag 11 juni 2010 om 8:59
Super recept! Ik ga het snel uitproberen. Hoelang blijft de siroop goed?
groetjes uit zwolle, Mariëlle
Geplaatst door: Mariëlle Boxhoorn | zondag 13 juni 2010 om 14:01
Ik maak het ook al een paar jaar, maar ook weer op een iets andere manier. Ik kook water (4 liter in een pan), los hierin de kristalsuiker op, 1 kilo suiker op 1 liter water en zet dan de kookplaat uit. Ik voeg hieraan zo'n 40 grote bloesemschermen toe. Als ze kleiner zijn wat meer, ik snijd 4 grote citroenen in plakjes en doe die er bij. Als laatste voeg ik er het citroenzuur nog bij (verhouding 75 gram op 1 liter water). Dit mengsel laat ik buiten (afgedekt) 3 dagen staan. Ik zeef het door een fijnmazige theedoek en giet het in de goed schoongemaakte (uitgekookte) flessen. De siroop is op deze manier in ieder geval een jaar houdbaar, want ik drink nu nog de siroop van vorig jaar en die smaakt prima.
De verhouding die ik gebruik is 1 deel siroop op ongeveer 7 delen water.
Heerlijk fris! Het wordt hier erg veel gedronken.
Leuk om te zien dat er nog meer recepten zijn, ik ga ze zeker een keer uitproberen.
Groeten uit Amerongen, Annika
Geplaatst door: Annika Sakkers | maandag 14 juni 2010 om 22:47
Heb het net gemaakt, 2 dagen laten trekken en ik moet zeggen, ziet er goed en lekker uit.
Het hele huis ruikt erna! Ik heb bij de Ikea beugelflessen van een liter gekocht. Heb er 2,5 gevuld. Groeten uit Paterswolde. Dorien
Geplaatst door: Dorien | vrijdag 18 juni 2010 om 14:56
lekker & bedankt voor het recept: we hebben helemaal de blits gemaakt op het st Jan feest :)
Geplaatst door: Hiskia | donderdag 1 juli 2010 om 16:32
Goedemorgen,
Ik heb van de week een heel aantal flessen met vlierbloesemsiroop van een vriendin gekregen. Maar de vraag is hoe lang dit houdbaar is. Zij heeft het allemaal ingemaakt.
Heeft u daar een antwoord op?
Groeten Corine
Geplaatst door: Corine | dinsdag 16 november 2010 om 10:46
de vlier staat hier weelderig te bloemen, nu ziet het er naar uit dat het gaat onweren.
blijft er na de storm nog wat over of moet ik mij haasten ?
Geplaatst door: Sabine Ruys | donderdag 31 mei 2012 om 15:09